Mindeord
“Jeg er teoretisk datalog. Det lyder kedeligt; det er det ikke.”
– Lars Arge
Det er os en stor sorg at måtte meddele, at Selskabets generalsekretær Lars Arge er sovet ind d. 23/12. Danmark har mistet en stor forsker, og hans død er et stort og smerteligt tab for os alle.
Gennem mere end to år har Lars Arge kæmpet mod sin nyrekræft. En kamp, han var meget åben omkring, og som han gik ind i med både videnskabelig ihærdighed og stor energi. Som vidne til hans kamp var det imponerende at se, hvordan han gennem hele forløbet håndterede både gode og dårlige nyheder med en dyb ro, og kun sjældent lod dem påvirke hans lyse sind.
Glorværdig karriere med stort engagement
Lars prægede på mange felter forskningslandskabet i Danmark og internationalt. Efter sin ph.d.-grad i datalogi fra Aarhus Universitet i 1996 tilbragte han en årrække ved det prestigefyldte Duke University i USA, hvor han sluttede i en stilling som fastansat professor. I 2004 vendte han med et Ole Rømer Scholarship tilbage til en professorstilling ved Institut for Datalogi på Aarhus Universitet og modtog i 2007 en stor bevilling fra Danmarks Grundforskningsfond til oprettelsen af Center for Massive Data Algorithmics (MADALGO) – et grundforskningscenter, der blev ét af de internationalt førende inden for dets felt. Igennem årene har han ledet en lang række projekter med støtte fra bl.a. US National Science Foundation, Det Frie Forskningsråd, Det Strategiske Forskningsråd, Innovationsfonden samt flere private fonde. Ligesom han var medstifter af SCALGO, et firma, der ved hjælp af algoritmer bl.a. forudser oversvømmelser på land. Internationalt var han kendt som en af pionererne inden for ekstern hukommelse og I/O algoritmer, der er en del af grundlaget for at arbejde med ”Big Data”.
Lars Arges videnskabelig produktion inkluderede langt over 100 videnskabelige publikationer, og på baggrund af sit arbejde blev han tildelt flere udmærkelser. l 2010 fik han videnskabsministerens EliteForsk-pris, og han blev i 2012 udnævnt til Fellow af Association of Computing Machinery (ACM) – en udmærkelse, som gives til under én procent af organisationens over 60.000 medlemmer på verdensplan. I 2015 blev han ridder af Dannebrog og modtog i 2016 en æresdoktorgrad fra Eindhoven University of Technology.
Gennem hele karrieren lå grundforskning hans hjerte nær, og han arbejdede kontinuerligt for at skabe de bedste muligheder for den, ikke mindst via sit arbejde i Danmarks Frie Forskningsfond fra 2013 og fra 2017 som formand for forskningsrådet for Natur og Univers.
Mindeværdigt og dedikeret arbejde i Videnskabernes Selskab
Han blev indvalgt i Videnskabernes Selskab i 2008, og sad i præsidiet fra 2015 – fra 2016 som Generalsekretær. Her ydede han en stor indsats for at rydde op i en kedelig bedragerisag, men Lars bør især huskes for sine visionære bestræbelser for at åbne Selskabet for danskerne og formidle forskeres viden til hele samfundet.
Lars var en god ven, en nytænkende forsker, en professionel Generalsekretær og et dejligt varmt og lattermildt menneske, der prægede de mennesker, han mødte. Lars var også en enestående fighter, som skulle kæmpe en umenneskelig kamp for sit liv. Hans mod, vilje og sikre dømmekraft er et forbillede for os alle. Lars Arge blev 53 år gammel og havde ved sin side til det sidste sin kone Alice og nærmeste familie.
Ære være hans minde
Reference: Generalsekretær i Videnskabernes Selskab sovet ind | Royal Academy
Det er med stor sorg, at vi har modtaget meddelelse om, at professor Lars Arge er gået bort d. 23. december 2020 i en alder af kun 53 år. Hans hustru Alice og den nærmeste familie var hos ham.
Lars har endelig fået fred efter en årelang kamp mod nyrekræft. Lars har fortalt meget åbent om sin kamp både i personlige samtaler og på sociale medier. Vi har fulgt med i både gode og dårlige nyheder, herunder den seneste nyhed d. 6. december om, at han blev indlagt på Hospice Søholm. Lars have en videnskabelig tilgang til sin kræftsygdom, både i forhold til at forstå selve sygdommen og til behandlingsmulighederne.
Hans død er et stort tab både for Institut for Datalogi ved Aarhus Universitet og for os personligt, der som hans kolleger har haft glæde af Lars’ fremragende og internationalt anerkendte bidrag til forskning inden for algoritmer og datastrukturer samt hans mange idéer til, hvordan man skaber et institut i verdensklasse.
Lars tog både sin kandidatgrad (1993) og sin ph.d.-grad (1996) på Institut for Datalogi ved Aarhus Universitet. Efter sin uddannelse påbegyndte han i 1996 en forskningskarriere ved Department of Computer Science på Duke University i USA, hvor han avancerede fra adjunkt til professor i løbet af mindre end 10 år. I 2004 vendte han tilbage som professor på vores institut med et Ole Rømer-stipendium fra Statens Naturvidenskabelige Forskningsråd. Han vil blive husket for at have sat betydningsfulde fodaftryk i det internationale forskningslandskab. Han har vundet international anerkendelse som en af pionererne inden for ekstern hukommelse og I/O-algoritmer, der blev nogle af de vigtigste teknikker til at skabe grundlaget for at arbejde med ”Big Data” – et begreb, som opstod og vandt indpas mange år efter Lars’ banebrydende arbejde.
I sine første år som professor på Institut for Datalogi ved Aarhus Universitet banede han vejen for Center for Massive Data Algorithmics (MADALGO), som fik støtte fra Danmarks Grundforskningsfond som et Center of Excellence. Lars var centerleder for MADALGO i perioden 2007-2017, og centrets succes illustreres af konklusionen fra et internationalt evalueringspanel, som fastslog, at MADALGO “no doubt (is) the world-leading center in massive dataset algorithmics“. I kølvandet på MADALGO involverede Lars sig i flere strategiske forskningsinitiativer som for eksempel DABAI og DIREC, som er finansieret af Danmarks Innovationsfond. Han var også medstifter af den succesrige virksomhed SCALGO ApS, som udnytter den algoritmiske viden fra MADALGO til at udvikle software, der kan behandle enorme datamængder om jordens overflade og på den måde forudsige oversvømmelsesrisici samt foretage anden analyse af geodata. Lars har således bevist, at han kunne omsætte fremragende grundforskning om algoritmer til operationelle løsninger og entreprenørskab, som har ført til en succesrig virksomhed.
Lars har modtaget en række hædersbevisninger og priser for sin forskning: I 2010 modtog han som den første datalog uddannelses- og forskningsministerens EliteForsk-pris. I 2012 blev han udnævnt til ACM (Association for Computing Machinery) Fellow på baggrund af sin forskning i algoritmer til håndtering af store datamængder. I 2015 blev han af Hendes Majestæt Dronningen udnævnt til Ridder af Dannebrog, og i 2016 blev han æresdoktor ved TU Eindhoven i Holland.
Ud over at være en succesrig forsker, underviser og vejleder var Lars også meget engageret i samfundsaktiviteter og forskningspolitik. Allerede som studerende var han meget politisk aktiv. Det bekymrede Lars’ vejleder, som spurgte ham, om han egentlig havde tid til at lave en ph.d. I løbet af sin professionelle karriere fortsatte Lars sit store engagement i politiske aktiviteter. Han har været medlem af flere forskningsnævn og -paneler og formand for Danmarks Frie Forskningsfond for Natur og Univers. I 2008 blev han medlem af Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab, og i 2016 blev han Generalsekretær og medlem af præsidiet. I 2011 blev han også valgt ind i Akademiet for de Tekniske Videnskaber. Han har aktivt brugt disse platforme til at forbedre forholdene for fremragende grundforskning i Danmark. Han var en meget stærk stemme og fortaler for datalogi i sit store netværk, som omfattede politikere og formænd/direktører for både offentlige og private forskningsfonde. Blandt mange andre bedrifter kæmpede han en uophørlig kamp for at skabe optimale rammer for grundforskningen, og han var ivrig tilhænger af indførelsen af et tenure track-system til at understøtte unge forskeres karriereudvikling i Danmark.
På det personlige plan var Lars og jeg ikke enige om alt. I de gode gamle dage stod vi ind imellem i hver vores lejr, når vi diskuterede institutpolitik, men gennem årene fandt vi hinanden i konstruktive aftaler om de fleste emner. Vi kæmpede på samme side – for instituttets udvikling og for at etablere nye strategiske initiativer for datalogi i Danmark. Lars og jeg udviklede et venskab, og han har været en uvurderlig strategisk sparringspartner for mig, også gennem mine indtil nu 2½ år som institutleder. Jeg vil i den grad savne denne sparring og vores samtaler i fremtiden! Som menneske var Lars passioneret, humoristisk, social og livlig. Han var loyal og nærede en dyb interesse for sine kolleger, sine studerende, sin familie og sine venner.
På vegne af alle instituttets medarbejdere ønsker jeg at udtrykke en sidste dybtfølt tak fra instituttet til Lars Arge for hans uvurderlige indsats. Hans fremragende forskning og hans kampgejst har været og vil fortsat være en ledestjerne for instituttet.
Vores varmeste tanker går til Lars’ familie og særligt til hans hustru Alice og til Nick og David.
Kaj Grønbæk, institutleder
Institut for Datalogi
Lillejuleaften mistede vi et fyrtårn i dansk forskning og forskningspolitik. Professor i datalogi Lars Arge blev kun 53 år gammel.
Lars’ forskning tog udgangspunkt i, at den tidsmæssige omkostning ved at tilgå data i lageret på en datamaskine ikke er konstant. Det betød, at man måtte analysere algoritmer og datastrukturer på nye måder, når man arbejdede med store datamængder på forskellige datamedier. Dette arbejde tog for alvor fart i perioden fra 1996, hvor han var ansat på Duke University, USA, først som adjunkt, siden som professor.
Lars kom tilbage til Aarhus Universitet i 2004 som Rømer-professor. Fra 2007 til 2017 ledede han grundforskningsfondscenteret Center for Massive Data ALGOrithms (MADALGO). Det var teoretisk datalogi med stort T, der efterhånden også blev omsat i helt nye beregninger af oversvømmelsesrisiko. Dette arbejde blev videreført i spin-out-virksomheden SCALGO, der leverer terrændatasoftware til kommuner, styrelser og mange andre. Det er et skoleeksempel på, at teoretisk drevet forskning ender med at blive omsat i løsningen af afgørende samfundsproblemer.
Lars værdsatte det politiske spil, hvor han var drevet af ønsket om at løfte og udvikle den bedste forskning på forskningens betingelser. I Videnskabernes Selskab, hvor han blev valgt ind i 2008 og var generalsekretær fra 2016, dyrkede han det elitære, men stod også for visioner
om at åbne forskningen mod samfundet.
Vi var mange, der, med et glimt i øjet, var trætte af at høre om, hvor fortræffeligt alt var på Duke. Men Lars bragte sine erfaringer konstruktivt i spil. Det har haft stor positiv betydning på instituttet og givetvis bredere fx at indføre principper om, at der skulle være fuld opbakning til en ny fastansættelse blandt de faste videnskabelige medarbejdere. Og vi lærte noget om, at ledelsesmæssig legitimitet, også med ansatte ledere, kun kan eksistere med en forankring i “faculty”.
Lars døde efter en lang kamp mod nyrekræft, som han åbent fortalte om. Også på Facebook, hvor han med jævne mellemrum gav gode og dårlige nyheder. Formen var bemærkelsesværdigt usentimental og nærværende. Han overlevede længere end forventet, sikkert pga. hans enorme vilje og vedholdenhed.
Vi kommer til at mangle og savne Lars på mange måder. Det er helt typisk, at mange dataloger husker Lars som den tutor, der med personligt engagement og omsorg gjorde, at de kom godt i gang med studiet. Og ikke mindst kommer jeg til at savne Lars for hans kontante humor, hans forskningspolitiske indsigt og tæft og hans evne til at gøre sociale begivenheder gode.
Mine tanker går særligt til Lars’ kone, Alice, og den nærmeste familie.
Ære være Lars’ minde.
Our dear colleague and friend Lars Arge passed away on December 23, 2020, at the age of 53, way too early. Lars was battling kidney cancer the last years of his life, something he was very open about on social media and in personal communications, where Lars took a very scientific approach to understanding the disease and the possible treatments. Lars was a graduate of Aarhus University. He made a carrier at Duke University in the US, before returning to Aarhus University as a full professor, a position he held when he died.
Lars was born and grew up in Ebeltoft 30 km east of Aarhus. At the age of 18 he in 1986 moved to Aarhus to study Computer Science with a minor in Physics. During his studies Lars got deeply involved in student politics and became the chairman of the Student Council “Studenterrådet” at Aarhus University for a cou[1]ple of years. University politics continued to have Lars attention throughout his career, and during the later stages of his career he got into positions where he could influence the national research agendas in Denmark.
During his MSc studies in computer science, Lars in 1992 got the oppor[1]tunity to get enrolled in the newly established “4 + 4” PhD program at Aarhus University, allowing students to start on a four year PhD after four years of full time university studies. In Lars’ case “4 + 4” nearly became 10 years of study at Aarhus University, before graduating with a PhD from the Department of Com[1]puter Science at Aarhus University, and as the third graduate from the research center BRICS (Basic Research in Computer Science). The title of his PhD the[1]sis was “Efficient External-Memory Data Structures and Applications” – a title that also embraces most of Lars’ research after his PhD. A central part of his thesis was his WADS 1995 paper “The buffer tree: A new technique for opti[1]mal I/O-algorithms”, that eventually was published in Algorithmica in 2003. It would become Lars’ only single-authored journal publication. That Lars in total only wrote two single-authored research publications, out of +100 peer reviewed publications, underlines that for Lars collaboration was a keyword for achieving excellence in research. 1Lars Arge (Photo: Morten Koldby)
During his PhD studies, Lars was a visiting scholar at Duke University in the US for eight months, visiting Jeffrey Scott Vitter, a stay that shaped his view of university education. Lars wrote in the acknowledgments of his thesis “The stay at Duke meant everything to me”. As history showed he was not done with Duke. After his thesis defense Lars returned to Duke for a postdoc in 1996 with Jeffrey Scott Vitter, and subsequently he took up a tenure track position also at Duke, after having interviewed across North America. Lars was awarded tenure at Duke and promoted to full professor, before eventually returning to Aarhus University as full professor. While at Duke he established intense research collaborations with Pankaj K. Agarwal and Jeffrey Scott Vitter that over the years have resulted in 44 joint publications, centered around massive data algorithms and computa[1]tional geometry. After returning to Denmark, Lars kept his connection to Duke University as an Adjunct Professor for many years, and many of the PhD students under the supervision of Lars at Aarhus University did their stay abroad at Duke University.
Lars returned to Aarhus University in 2004 where he was funded by an Ole Rømer Scholarship from the Danish National Science Research Council — fund[1]ing allowing Lars to establish a research group at Aarhus University in external memory algorithms and data algorithms. Shortly after Lars returned to Aarhus University, he moved on to make his big coup: He applied for a Center of Ex[1]cellence from the Danish National Research Foundation, that eventually awarded to him in November 2006. As a novelty Lars asked the foundation to support research activities outside Denmark, to tighten and formalize international col[1]laboration with Ulrich Meyer and Kurt Mehlhorn at the Max-Planck-Institute for 2Computer Science in Saarbrücken, Germany and with Erik D. Demaine and Piotr Indyk at MIT, Boston, USA. The research center was named MADALGO, Center for Massive Data Algorithmics. Over the next 10 years the foundation supported the center by 70 million DKK, enabling a high level of activity in the area of ex[1]ternal memory algorithms. Central activity of the center covered the education of many PhD students, hosting post docs, having many short and long term guests, arranging yearly summer schools, the organizing the yearly MASSIVE workshop (that was co-located with SoCG and ALGO) during the life of the center, and hosting two major algorithm conferences: In 2009 the 25th Annual Symposium on Computational Geometry and in 2016 the annual ALGO meeting consisting of the premier algorithmic conference European Symposium on Algorithms and affiliated workshops. With MADALGO Lars established a platform where he could bring many young and established researchers together — a true visionary research leader. The success of MADALGO was confirmed by an international evaluation panel of the research center MADALGO that concluded “no doubt (is) the world-leading center in massive dataset algorithmics”.
Lars’ research was founded on basic research on external memory algorithms and data structures. But Lars also had a focus on showing the practical relevance of his theoretical research. He published experimental algorithms work e.g. at ALENEX (Workshop on Algorithm Engineering and Experiments) and in JEA (ACM Journal of Experimental Algorithmics). He had extensive collaboration on topics in biodiversity with biologist Jens-Christian Svenning at Aarhus University with whom Lars had joined post docs and PhD student advising. Lars’ extensive work over the years on external memory algorithms for terrain modeling eventu[1]ally transformed into the startup company SCALGO, that Lars founded in 2009 together with his two PhD students Morten Revsbæk and Thomas Mølhave, and Pankaj K. Agarwal from Duke University, with the goal to commercialize I/O ef[1]ficient algorithms for processing terrain data. Subsequently several of Lars’ PhD students have joined SCALGO after graduation.
Lars was an enthusiastic teacher and advisor for many students. Both at Duke and Aarhus University he was teaching algorithms courses, in Aarhus every year he was teaching “his” graduate I/O-algorithms course. He did several public sci[1]ence lectures in Denmark and was also a frequent invited speaker at international conferences. In 2016 he e.g. gave a public lecture at The Royal Danish Academy of Science and Letters in Copenhagen on “Effective Big Data algorithms and flood risk assessment”, a lecture that is available on YouTube (in Danish).
Among the many services Lars did to the research community was being the PC chair or co-chair of SWAT 2006, ICALP 2007, ESA 2007, and SoCG 2015, he served on the on steering committees of SWAT, ESA and ALENEX, and he was an editor or guest editor on many journals, including JEA and Algorithmica.
Lars’ contributions to research earned him several awards. He became an 3ACM Distinguished Scientist in 2009 and a Fellow of ACM in 2012 for his con[1]tributions to massive data algorithmics. In 2010 he was the first computer scientist to receive the Danish Minister of Research Elite Research award and in 2016 he became an Honorary Doctorate at TU Eindhoven, the Netherlands. For his contri[1]butions to research, Lars was knighted by the Queen of Denmark in 2015.
During the MADALGO years Lars became very actively involved in national research politics. In 2008 he became an Elected Member of the Royal Danish Academy of Sciences and Letters, and in 2011 he came an Elected Member of the Danish Academy of Technical Sciences. In 2013 he became a member of the Natural Science council of Independent Research Fund Denmark, where he was vice-chair in 2015–2017 and chair 2017–2019. His active work in the Royal Danish Academy of Sciences and Letters earned him a position in the Presidium of it in 2015, and in 2016 he became its secretary general. A role giving him unique experiences, like hosting Steve Hawkins in the Academy in 2016 and the Queen of Denmark at the celebration of the Academy’s 275 anniversary in 2017. Lars used his political network to make the politicians aware of the importance of basic research and computer science, and he championed the introduction of the tenure track system in Denmark for establishing a clearer carrier track for young researchers and for attracting strong young researchers from abroad. Lars cared deeply about his colleagues, students, family and friends. If you had a problem, big or small, you could always go to Lars to get advice. Lars was always pleasant to be around with and was open to everybody from students to top researchers. You could have a political discussion with him over a beer, join him for a soccer match at the stadium in Aarhus with his local team, join him for a fun party (like the Danish Christmas lunches at the department or with the MADALGO research group), or go go-carting with him (if you were in doubt if Lars was competitive, you would soon realize this when Lars tried to bypass you, as many MADALGO visitors experienced over time).
In summary, Lars was a dedicated excellent researcher whose research was spanning from pure theoretical to experimental computer science, an interdisci[1]plinary researcher, a successful entrepreneur, a dedicated teacher and a visionary research politician — and a great guy to have around you.
Lars, you will be missed. Gerth Stølting Brodal
Dear Friends and Colleagues,
It is with deep sadness that I write to inform you that Lars Arge passed away on December 23, 2020 after a long fight with cancer. He was part of our department for several years. He first visited the department as a research scholar in 1994 while pursuing his PhD at Aarhus University, Denmark. After completing his PhD in 1996, Lars joined the department as a postdoctoral fellow, working with Jeff Vitter and Pankaj Agarwal. He became an Assistant Professor in our department in 1998 and rapidly rose to the rank of Full Professor. In 2004, he returned to his alma mater Aarhus University as Full Professor with an Ole Rømer Scholarship from the Danish National Science Research Council. Even after returning to Aarhus, he continued his affiliation with our department as an adjunct faculty for many years, and he always was a close friend and a strong champion of the department.
A world-renowned scholar, Lars quickly established himself a leader in the area of algorithms and data structures. He was one of the pioneers in the field of external memory algorithms and data structures that became the core of dealing with massive data, much before the term “big data” became popular. His work inspired subsequent work in large-scale computing, including cache-oblivious algorithms, streaming algorithms, and massively parallel computation. His ambitions could fill a room almost as quickly as his hearty laugh. His passion and leadership inspired those around him. He advised or co-advised fourteen graduated Ph.D. students, many of whom have become successful scholars in their own right and continued to collaborate with him. In 2007, Lars founded the Center for Massive Data Algorithmics (MADALGO), funded by the Danish National Research Foundation, and served as its Director for ten years. MADALGO became the world’s leading center in massive data algorithms and attracted talents from all over the world. Together with two of his former students and Pankaj Agarwal, he founded the successful company SCALGO ApS, which develops software services dealing with massive terrain data, especially flooding risk analysis. He received many accolades in recognition of his research and leadership, including a Danish Minister of Research Elite Research award, ACM Fellow, election to the Danish Academy of Technical Sciences, an honorary doctorate degree from Technical University, Eindhoven, and knighthood from the Queen of Denmark.
Lars’ career is a testament to his great courage, conviction, ambition, and boundless energy. His life may have been cut short by fate, but like his email address (large@), it was large.
Lars is survived by his wife, two sons, parents, brother, and sister. Our thoughts remain with his family who have suffered a huge loss.
Jun Yang
Bishop-MacDermott Family Professor
Chair, Department of Computer Science
Duke University
A Tribute to Lars Arge
It’s my honor to get this opportunity here to say a few words in the memory of Lars Arge who passed away last December after a long battle with cancer, something he was very open about and took his usual analytical style to dissect the disease and evaluate possible treatments. The research community lost an extraordinary scholar, mentor, and leader but those who knew him well lost a dear friend.
Lars was best known in this community as “Mr. I/O efficient.” Undoubtedly, he was the leading expert on I/O-efficient algorithms and data structures, he popularized this topic in the CG community, he got many of us hooked on this topic, and he built bridges between CG and other fields, especially GIS and databases. But his influence on the field goes far beyond I/O-efficient algorithms.
I first met Lars in 1995 when he was visiting Duke as a graduate student. After completing his PhD in 1996 from Aarhus University, he returned to Duke as a postdoctoral fellow to work with Jeff Vitter and me. He and Jeff Erickson were my first postdocs. He then became a faculty member at Duke and rapidly rose thru ranks. Over the last quarter of a century, I got to know Lars as a collaborator, colleague and above all as a wonderful, trusted friend.
Lars was lured back to Aarhus, his home, in 2004. He established MADALGO, Center for Massive Data Algorithmics, supported by a 10-year 70M DKK grant from the Danish Research Foundation. For Lars, collaboration was the key to achieving excellence in research, and he realized this vision at MADALGO. Recognized as a world-leading center in massive-data algorithmics, with Lars’s visionary leadership, MADALGO transformed into a platform that brought many young and established researchers together.
Lars’ extensive work over the years on external memory algorithms for geospatial modeling translated into the startup company SCALGO, that Lars founded in 2009 together with his two PhD students Morten Revsbæk and Thomas Mølhave and me, with the goal to commercialize I/O efficient algorithms for processing geospatial data. This has been an incredible ride for me.
Not only was Lars an outstanding scholar, as I said earlier, he was also a great leader. One of his colleagues noted, “His ambitions could fill a room almost as quickly as his hearty laugh.” He served as the Secretary General of The Royal Danish Academy of Science and Letters, and he was Chair of The Danish Council for Independent Research in Natural Sciences. His scholarship and leadership were recognized through various prestigious awards he received: knighthood from the Queen of Denmark, an Elite Professor Award from the Crown Princess of Denmark, and an honorary degree from TU Eindhoven.
Even from his school days, Lars loved politics and thrived on it, whether it’s university politics, local politics, or international politics. One could always have a stimulating, informative political discussion with him over coffee or beer. During the later stages of his career, through the various positions he held, he was successful in influencing the national research agendas in Denmark.
As much as we admire Lars as a scholar, those who knew him well loved him much more as a person. His zest for life, his big laugh and lively spirit, his devotion to friends and family, his love for good food and beer, his insatiable curiosity and broad interests, were infectious. There was never a dull moment with him around. But above all, he was a family person. He was proud of his family and friends and never got tired of talking about them.
Lars’s life may have been cut short by fate, but like his email address (large@), the impact of his life was large. He will always be remembered for his great courage, conviction, ambition, and boundless energy.
Om aftenen den 23. december 2020 gik Lars Arge bort efter længere tids kræftsygdom. Lars’ alt for tidlige bortgang er et stort tab for de, som kendte Lars. Det er et tab for forskningsverdenen, hvor Lars arbejdede utrætteligt for at fremme grundforskningen, og for geodata-branchen, hvor Lars bidrog med stor interesse for at vise, hvordan grundforskning kunne anvendes i praksis. Vi vil savne hans energi, entusiasme og gode humør, men Lars har givet meget til mange og plantet frø, som vil spire længe endnu.
I 1996 færdiggjorde Lars sin Ph.D.-afhandling ved Datalogisk Institut på Aarhus Universitet. Lars’ afhandling omhandlede de såkaldte I/O-algoritmer, som er karakteriseret ved, at det er transport af data ind og ud af computeren, der er interessant, og ikke så meget antal udførte instruktioner som i den klassiske beregningsmodel. Efter sit studium blev Lars ansat ved det inden for I/O-algoritmer førende Duke University i North Carolina – først som assistant professor og senere som professor.
I 2004 kom Lars tilbage til Aarhus Universitet efter at være blevet tildelt et Ole Rømer stipendium af Forskningsrådet. Her gik han straks i gang med at forberede den omfattende ansøgning til Grundforskningscentret, MADALGO (MAssive DAta ALGOrithms). Bevillingen på 30 millioner kroner blev givet i 2007 og fortsatte de normale 10 år indtil 2017. En bevilling til et Grundforskningscenter tildeles på basis af ansøgerens og dermed den kommende centerleders kvalifikationer. Da Lars nogle få år senere, i 2010, modtog forskningsministerens Eliteforskerpris, som i sagens natur også er baseret på individuelle kvalifikationer, var der ingen tvivl om hans status som en af de fremmeste dataloger inden for sit område. Med stor entusiasme, en utrættelig arbejdsindsats og en evne til at tiltrække internationale talenter formåede Lars at udvikle MADALGO til et verdensførende center inden for udvikling af algoritmer til analyse af store datamængder.
Lars var som forsker og formidler dybt engageret i geodata gennem sig eget og sine mange studerendes virke, både i Danmark og i udlandet. Han blev for alvor involveret i geodata, da orkanen Floyd ramte North Carolina hårdt i 1999, hvilket efterfølgende skabte et ønske fra myndighederne om bedre oversvømmelseskort. Det var et ønske, man fandt svært at indfri, da en ny-indhentet LiDARscanning gav anledning til markant større datamængder, end de gængse softwaresystemer på det tidspunkt kunne håndtere. Efter hjemvendelsen til Danmark var han en eftertragtet foredragsholder og forfatter. Uanset publikum var geodata, og især højdemodellen, ofte en grundsten i hans artikler og foredrag, da de store datamængder i disse var en ideel kilde til de problemer, Lars var interesseret i at løse. Han bidrog gerne med sit sprudlende humør og sine gode historier og var derigennem ofte med til at gøre ”Den Fine Middag” markant sjovere og festlig for dem, der delte hans selskab ved bordet og i baren. I internationalt regi var han bl.a. fast medlem af programkomitteen for ACM’s årlige GIS-konference i årene fra 2007 til 2015 samt medforfatter til et utal af videnskabelige artikler, som skubbede til grænserne for hvad, man kan gøre med geodata, og især hvor hurtigt, man kan gøre det. Uden Lars ville meget af den realiserede gevinst af prestigeprojekter som Den Danske Højdemodel måske endnu ikke være indfriet.
I slutningen af 2009 var Lars med til at stifte virksomheden SCALGO (Scalable Algorithmics) sammen med tre kolleger fra det akademiske miljø omkring MADALGO. Med rødderne i grundforskningen fra MADALGO har SCALGO udviklet sig til at være verdensførende inden for oversvømmelsesanalyse af store mængder terrændata – og med mere end 9000 brugere i seks lande.
Lars blev 53 år og han efterlader sig hustru og to sønner. Vores tanker går til hans familie.
Æret være hans minde. Morten Revsbæk og Thomas Mølhave
Lars modtager Eliteforskerprisen 2010.
Da jeg modtog besked d. 24. december, at Lars Arge er gået bort – blev jeg ramt af en umådelig følelse af tab. Tab af et meget dejligt og givende menneske, som har betydet utrolig meget for mig; men også tab af en kæmpe kapacitet for forskningsverden.
Lars’ har haft stor betydning for min personlige udvikling fra min ansættelse som Lars’ centermanager og PA i Lars’ Center of Excellence MADALGO.
At opbygge et forskningscenter fra scratch sammen med Lars var helt utrolig spændende, udfordrende og lærerigt. Lars var en vanvittig skarp og strategiske begavelse. Han satte utrolig høj standard for sig selv og for alt omkring sig. Desuden havde Lars en gylden målsætning om at rekruttere forsker-kolleger, som var dygtigere end ham selv. Rekruttering og strategiarbejde måtte derfor altid foregå med et globalt perspektiv, idet Lars jo selv var i den international elite af algoritme-forskere.
Lars var på én og samme tid en verdensmand og en ”devil is in the details”-mand. Jeg ved ikke hvor mange gange, jeg hørte det udtryk – Lars lærte mig hvor uhyre vigtig detalje-opmærksomhed er – OGSÅ eller måske især, når man har ambitiøse planer, storstilede visioner og udvikling af nye algoritmer på tegnebrættet.
Lars årvågne blik for detaljer kunne i blandt være hård kost – intet var for småt til at blive gransket og forbedret til et 13-tal: Var en stump tekst lige i skabet? Spillede MADALGO’s websider? Stemte budgetter og regnskaber på decimaler. Var navneskilte til events fuldstændig i vatter? Var der linet op med fadøl på minuttet ved festlige begivenheder? Blev ph.d.-sommerskolens gæsteprofessorer modtaget på behørig vis i lufthavnen? osv. osv. osv.
Scientific elaborations
Belønningen efter oplæring hos Lars var til gengæld det hele værd: Når klaveret spillede perfekt, var Lars en utrolig gavmild og anerkendende chef og kollega. Lars forstod at uddelegere ansvar og udviklingsopgaver og gavmildt delte ære for succeser med sine medarbejdere og kollegaer.
Celebrating Pankaj K. Agarwal honorary doctor at Aarhus University
Sovepude var ikke en del af Lars rekvisitter. Altid, altid stræben efter det perfekte, det ypperste om det var forskningsresultater, om det var opbygning af forskningsenhed, opbygning af instituttet eller universitetsstrategi og -politik. Lars’ ambitionsniveau og stilen efter excellence var kompromisløs. Lars kæmpede for succeser i alt, hvad han rørte ved. Han sagde det højt – uanset om det var til fordel for ham selv personligt, populært eller upopulært eller om det var for institut, fakultet eller universitet. Lars gik i kamp for det, han troede på. Han gav af sig selv og gik i forreste række og ville have været hærfører, hvis han havde levet i vikingetiden – det er jeg ikke et øjeblik i tvivl om.
Jeg lærte af Lars, at hvis man vil opnå noget stort, skal man sætte ambitiøse mål og vejen dertil kan være krævende. Om man vil gå den vej? Lars ville! Han gik efter at skabe resultater: Nye algoritmer, forretning, organisationer, genier etc. Lars kæmpede hårde kampe for forskningsorganisationer, der giver de bedste rammer for udvikling af nye forskningsmilepæle. Lars kæmpede for det han troede på – mange gange med sig selv som indsats. Hvad jeg har lært af Lars om strategi og om politiske forhandlinger kan ikke læres på nogen skolebænk.
Proud supervisor at Kasper Green Larsen’s PhD defense
Lars gav sig selv til det hele og kæmpede for anerkendelse af forskningen – ikke mindst for computer science. Min trøst er, at Lars efterlader sig en guldgrube af læring, inspiration, unge dygtige forskere og så var der jo det fantastiske med Lars, at vi husker ham både fra de bonede gulve i Videnskabernes Selskab, til audiens hos Dronningen på Amalienborg og fra Train med Dodo & The Dodos, festlige fredagsbarer og julefrokoster, og Aarhus Stadion søndag eftermiddag med AGF-fodbold, fadøl, fest og farver.
Æret være Lars’ minde
Reference: (3) In memory of Professor Lars Arge – the mastermind | LinkedIn
Mindeoplæg fra ALENEX 2021 (Gerth Stølting Brodal)
Se slides til mindeoplæg på https://lars.arge.dk/wp-content/uploads/2021/05/alenex21memoriam-lars-arge.pdf
Se også slides fra symposium afholdt af AAU på: Memorial lecture Lars Arge (au.dk)
Videnskabernes Selkskab Symposium (Arkiv)
“Der er sket et paradigme skift. Vi er allesammen blevet sådan nogle, der analyserer data.”
– Lars Arge